Published Works

Essays, articles and published papers

 • The concept of “zero or nothing” and Shakespeare, Nacional, Vol, III, No. 107, July 31 – August 7, 2011, pp. 1, 2
 • Aftësia shëruese e nënës Dielli – The Sun, Vol. 101, No.8 August 2010, p. 19, 22
 • Konflikti në prozën e Myrtajt, Nacional, Vol, II, No. 22, January 24-31, 2010, pp. 7
 • Mitet tek proza e Naum Priftit, Nacional, Vol, I, No. 23, December 6-13, 2009, pp. 13
 • Misteri i fjalës së shkruar, Nacional, Vol, I, No. 22, November 22 – December 5, 2009, pp. 6
 • Portretet e Rineke Dijkstrës, Nacional, Vol, I, No. 21, November 8-22, 2009, pp. 6
 • Ju rrëfej tre përkthyesit e mij më te mirë: Intervistë me Kadarenë, Nacional, Vol, I, No. 11, June 21 – Julay 5, 2009, pp. 10-11
 • “An Interview with Denis Kratz”, Pena International Vol. IX No. 1, Spring 2010, pp. 11-14.
 • “Translating the Significance of “Two” in Buçpapaj’s Two Sheets of Wind”, Pena International Vol. IX No. 1, Spring 2010, pp. 22-26.
 • “An interview with Ismail Kadare”, Translation Review No. 76. 2008 pp. 11-17
 • “The Poetic Vision of Preç Zogaj in Translation”, Translation Review No. 76. 2008 pp. 42-54
 • “Ekzistenca humane: Romani i “Jehona e Kujtesës” i shkrimtarit Amerikan Richard Powers”, Nacional 7 Shkurt 2010, p.
 • “Një përvojë me “hijet e virgjëreshave””, Albanian 26 Janar 2009, p. 18
 • “Time’a Multidimensional Problem, Metaphor’a Significant Solution”, Nacional Vol, I, No. 3, March 1-15, 2009, pp. 7-8
 • “Reflections upon the literary achievement of Frederick Turner”, Nacional Vol, I, No. 4, March 15-30, 2009, pp. 16-17
 • “Gjon Mili’s Picasso, Space Drawing”, Nacional Vol, I, No. 5, March 29-April 12, 2009, p. 10
 • “Anne Elliot’s applied knowledge”, Ptranslation.utdallas.edu/resources/pubs/TR76.pdfersuasion Delli-The Sun January – March, 2004, p. 13 Nacional, Vol, I, No. 19, October 25-November 8, 2009, p. 7
 • “The Rise and Fall of Lord Elgin and the Marbles”, Delli-The Sun April – June, 2004, p. 12 Nacional, Vol, I, No. 6, April 12-19, 2009, pp. 6-7
 • “Renaissance Poets and the Meaning of Love”, Nacional Vol, I, No. 7, April 26 – May 10, 2009, p. 10
 • “Does the American news media have a liberal bias?”, Nacional Vol, I, No. 8, May 10-24, 2009, p. 6
 • “Women and their fighting spirit in Western literature”, Nacional Vol, I, No. 9, May 24-31, 2009, p. 20
 • “Fear as the fourth dimension in Miyazaki’s anime”, Nacional Vol, I, No. 10, June 7-21, 2009, pp. 12-13
 • “Jews and the lack of anti-semitism in Albania”, Nacional Vol, I, No. 12, July 5-19, 2009, pp. 10-11
 • “Why Notre-Dame bells tolled?”, Nacional Vol, I, No. 13, July 19-August 2, 2009, p. 15
 • “Nonverbal communication and facial expressions”, Nacional Vol, I, No. 15, August 16-August 30, 2009, p. 9
 • “Poverty in Dostoevsky’s Crime and Punishment”, Nacional Vol, I, No. 17, September 13-27, 2009, p. 10
 • “Rineke Dijkstra’s Portraiture”, Nacional Vol, I, No. 21, November 8-22, 2009, p. 6
 • “Agim Shehu, kur poeti të frymëzon të bëhesh poet”, Tema IX, No. 2726, August 23, 2009. p. 14
 • “Epistemologjia dhe metamorfizmi në ndihmë të një vepre letrare”, Tema Tema, IX, No. 2731, June 31, 2009. p. 14
 • “Humanizmi si epiqendër e poezisë”, Illyria No. 1725, 26-29 Shkurt, 2008, p. 37
 • “Poeti Mujë Buçpapaj prezantohet në Amerikë”, Illyria No. 1709, 28 Dhjetor, 2007 – 3 Janar, 2008, p. 42
 • “Fitorja e padukshme”, Albania Press 4 Janar 2008, p. 12
 • “Humanizmi si epiqendër e poezisë”, Bota Sot 25 Shkurt, 2008, p. 16
 • “Këlliçi i mikrofonit sportiv bën 70 vjeë”, në SHBA Intervistë me Skifter Këlliçin – Shekulli 26 Janar, 2008, p.?
 • “Albanian Press apo “Parthenoni” i shqiptarëve të Athinës”, Albania Press July 20, 2008. p. 8
 • “Më vjen keq Vegas”, por ca gjëra nuk mund të mbetën sekret”, Illyria No. 1646, 11 – 14 Maj, 2007, pp. 36-37
 • “Library acquires Albanian collection Gjekë Marinaj”, Richardson Today April 2007, p. 12
 • Prezantohet në Amerikë libri i Mujë Buçpapaj Fuitorja e Padukshmeë, Kuvendi, Vol. VII, No. 11-12, November-December, 2007
 • Protonizmi si epiqendër e veprës “Libra dhe mbresa” të Shefqet Dibranit, Heamus, No. 26-27, Fall 2006, pp 180-185
 • “Frederick Turner, një avokat i përjetshëm në ndihmë të poezisë”, Tema 2 Qershor, 2006, p. 21
 • “Çmimi Gjenima në Letërsi”, Tema 26 Gusht, 2006, p. 12
 • “Anëtarët e Shshsha një dashuri e re në krahët e hapur të Çikagos së bukur”, Illyria No. 1575, 25 – 28 Gusht, 2006, p. 19
 • “Hëna e poetit Dalan Luzaj, më në fund qesh me të madhe”, Pavarsia News 3 Tetor, 2006, p. 21
 • “Dy nxënës Shqiptarë – Krenaria e një shkolle amerikane”, Illyria No. 1509, 6-9 Janar, 2006, p. 31
 • “Protonizmi si epiqendër e veprës “Libra dhe mbresa” të Shefqet Dibranit”, Illyria No. 1519, 10 – 13 Shkurt, 2006, p. 33
 • “Vullneti për të bashkuar angazhimin politik me aktivitetet akademike”, Pavarësia News 14 Shtator 2006, p. 9
 • “Merita Bajraktari McCormark mirëpritet në rradhët e Shshsh”, Illyria No. 1496, 18-24, 2005
 • “Shqiptarët e Houston-it festuan me krenari festën e 28 Nëntorit”, Illyria No. 1500, 2 – 5 Dhjetor, 2005, p. 18
 • “Shqiptarët e Dallasit edhe kur nuk bëjnë asgjë bëjnë diçka”, Illyria No. 1441, 3 – 5 Maj, 2005, pp. 16-17
 • “Me poetin Agim Shehu nga Chicago në Michigan”, Illyria No.1494, 4 – 7 Gusht, 2005, p. 16
 • “Ku ka zë nuk është pa gjë” qëndron edhe për poetin Adnan Mehmeti”, Illyria No. 1504, 16 – 19 dhjetor, 2005, p. 34
 • “Kur shkruan me authoritetin e një shkrimtari bashkëkohor”, Illyria No. 1324, 12 – 15 Mars, 2004, p. 31
 • “Koncepti Simbolik dhe reflekset e sintezave të sensibilitetit dhe sensivitetit në legjendën Rozafat”, Illyria No. 1307, 13 -15 Janar, 2004, p. 30
 • “The bluest eye and the concept of beauty”, Illyria No. 1274 September 12-15, 2003. P. 31
 • “A Great Poem Written By a Great Poet”, Delli-The Sun April-June, 2003, p. 13
 • “A quick response to Toomer’s Blood-burning moon”, Delli-The Sun July-September, 2003, p. 1
 • “Një këngëtar i ri në ndihmë të poezisë së diasporës”, Bota Sot 7 Shtator, 2003, p. 18
 • “Mozaiku i ngjyrave dhe dramaciteti i brendshëm i një poeti”, Bota Sot 9 Nëntor, 2003, p. 18
 • “Kur poeti të frymëzon të bëhesh poet”, Illyria No. 1270, 29 Gusht – 1 Shtator, 2003, p. 34
 • “Syri më i kaltër” dhe idetë e shoqërisë për bukurinë humane”, Illyria No. 1274, 12 – 15 Shtator, 2003
 • “Peter R. Prifti: Shkrimtari duhet të jetë i pa-anshëm fund e krye, dhe jo partizan Subjektiv Intervistë me Peter R. Prifti”, Illyria No. 1293, 18 – 20 Nëntor, 2003, p. 27
 • “Poetët nuk vdesin – ata vetëm kalojnë në orën e njëzetepestë të ditës”, Illyria No. 1179, 1-3 Tetor, 2001, p. 24
 • “Esenca e një poezie që u rrit ne heshtje”, Illyria No. 993, 5 – 7 Dhjetor, 2000, p. 25
 • “Poeti dhe detyra e tij poetike”, The Poets’ Times April-May 1997, p. 13
 • “Disa Probleme që poezia Shqipe i vuan në heshtje”, The Poet’s Times August – September 1997, p. 10
 • “A new voice of poetry in America”, The Poets’ Times December 1996, pp. 1-3
 • “Gjurmë që lëndojnë plagë shpirtërore”, Albanian Herald July 1993, p. 15
 • “Njerëz që kërkojnë të turbullojnë ujërat”, Jeta e re Vol. XXIV. No. 68 (2529), 25 Gusht 1990, p. 3
 

Interviews

 • “From Dallas to the Balkans: The literary reach of Dennis Kratz”, An interview with Dennis Kratz Pena International Vol. IX. No.1 Spring 2010, pp. 10-13
 • “An interview with Ismail Kadare”, Translation Review No. 76. 2008, pp. 11-17
 • “An interview with President George Bush”, Gazeta Shqiptare 30 Shtator 2000, pp. 12-13
 • “Pele: çdo ndeshje futbolli e shikoj me sinqeritetin e një fëmije”, Intervistë me Pelen Illyria, No. 1285, 21-23 Tetor, 2003, p. 24
 • “Fadil Vokrri, legjenda e papërsëritur e futbollit shqiptar”, Intervistë me Fadil Vokrrin, Illyria, No. 1289, 4-6 Nëntor, 2003, p. 24
 • “Amaneti i Prenk Grudës”, Intervistë me Prenk Grudën Illyria, No. 1288, 31 Tetor – 3 Nëntor, 2003, p. 31
 • “Me fituesin e çmimit Booker në Letërsi, James Kelman”, The Poet’s Times August – September, 1997, p. 7
 • “Tregimet e Ramiz Gjinit më kanë kujtuar ditët e mia të para këtu në Amerikë”, Intervistë me Ramiz Gjinin Illyria, No. 1300, 16 – 18 Dhjetor 2003. p. 22
 • “Ismail Kadare: Shkrimtari mund ta qetësojë ose mund ta shqetësojë kombin”, Intervistë me Ismail Kadare Illyria, No. 1295, 28 Nëntor – 2 Dhjetor, 2003. p. 52
 • “Këlliçi i mikrofonit sportiv bën 70 vjeç, në SHBA”, Intervistë me Skifter Këlliçin, Shekulli, 26 Janar, 2008, p.?

The Albanian Dictionary of New Words

Ashtushëm – Fjalori i Fjalëve të reja, neologjizmave, fjalëformimeve, kompozitave dhe fjalëve të krijuara, Author i fjalorit Ali A. Berisha., Buzuku. Klinë, 2006, p. 26
Buzëderdhur – Fjalori i Fjalëve të reja, neologjizmave, fjalëformimeve, kompozitave dhe fjalëve të krijuara, Author i fjalorit Ali A. Berisha., Buzuku. Klinë, 2006, p. 82
Detishte – Fjalori i Fjalëve të reja, neologjizmave, fjalëformimeve, kompozitave dhe fjalëve të krijuara, Author i fjalorit Ali A. Berisha., Buzuku. Klinë, 2006, p. 108
Dritëfikura – Fjalori i Fjalëve të reja, neologjizmave, fjalëformimeve, kompozitave dhe fjalëve të krijuara, Author i fjalorit Ali A. Berisha., Buzuku. Klinë, 2006, p. 127
Fjalëheshtur – Fjalori i Fjalëve të reja, neologjizmave, fjalëformimeve, kompozitave dhe fjalëve të krijuara, Author i fjalorit Ali A. Berisha., Buzuku. Klinë, 2006, p. 176
Grihtë – Fjalori i Fjalëve të reja, neologjizmave, fjalëformimeve, kompozitave dhe fjalëve të krijuara, Author i fjalorit Ali A. Berisha., Buzuku. Klinë, 2006, p. 205
Luleëndërr – Fjalori i Fjalëve të reja, neologjizmave, fjalëformimeve, kompozitave dhe fjalëve të krijuara, Author i fjalorit Ali A. Berisha., Buzuku. Klinë, 2006, p. 321
Ndjenjëfjetur – Fjalori i Fjalëve të reja, neologjizmave, fjalëformimeve, kompozitave dhe fjalëve të krijuara, Author i fjalorit Ali A. Berisha., Buzuku. Klinë, 2006, p. 366
Ndjenjëthyer – Fjalori i Fjalëve të reja, neologjizmave, fjalëformimeve, kompozitave dhe fjalëve të krijuara, Author i fjalorit Ali A. Berisha., Buzuku. Klinë, 2006, p. 336

Marinaj’s published translations

 • Schulte, Rainer. “Jetë Nate”, Nacional, Vol II. No.34, 28 February – March 7, 2010. p. 12
 • Schulte, Rainer. “Një dallgë nga oqeani”, Nacional, Vol II. No.34, 28 February – March 7, 2010. p. 12
 • Schulte, Rainer. “Poezia lakuriqe”, Nacional, Vol II. No.34, 28 February – March 7, 2010. p. 12
 • Schulte, Rainer. “Martesa”, Nacional, Vol II. No.34, 28 February March 7, 2010. p. 12
 • Snyder, Gary. “Sa për poetët”, Nacional, Vol. I. No.16, 28 August, 2009, p. 16
 • Snyder, Gary. “Për asgjë”, Nacional, Vol. I. No.16, 28 August, 2009, p. 16
 • Snyder, Gary. “Te përroi i piutës”, Nacional, Vol. I. No.16, 28 August, 2009, p. 16
 • Snyder, Gary.”Riviera e pishave”, Nacional, Vol. I. No.16, 28 August, 2009, p. 16
 • Snyder, Gary. “Vijat në trupin e krapit”, Nacional, Vol. I. No.16, 28 August, 2009, p. 16
 • Snyder, Gary. “Rrudhat e ballit”, Nacional, Vol. I. No.16, 28 August, 2009, p. 16
 • Snyder, Gary. “Pa gjë, Nacional, Vol. I. No.16, 28 August, 2009, p. 16
 • Snyder, Gary. “Çfarë kam mësuar”, Nacional, Vol. I. No.16, 28 August, 2009, p. 16
 • Snyder, Gary. “Të ftohtit rreth jarrit”, Nacional, Vol. I. No.16, 28 August, 2009, p. 16
 • Leavey, Andrea. “Hijet”, Nacional, Vol 1. No. 5, March 29, 2009, p. 6
 • Leavey, Andrea. “MMII”, Nacional, Vol 1. No. 5, March 29, 2009, p. 6
 • Leavey, Andrea. “Qyteti i harruar”, Nacional, Vol 1. No. 5, March 29, 2009, p. 6
 • Leavey, Andrea. “Ode për një ari”, Nacional, Vol 1. No. 5, March 29, 2009, p. 6
 • Leavey, Andrea. “Pendesë”, Nacional, Vol 1. No. 5, March 29, 2009, p. 6
 • Leavey, Andrea. “Një qen, si letërsia artistike”, Nacional, Vol 1. No. 5, March 29, 2009, p. 6
 • Leavey, Andrea. “Një mace, si poezia”, Nacional, Vol 1. No. 5, March 29, 2009, p. 6
 • Leavey, Andrea. “Hauks nest, St. john, USVI”, Nacional, Vol 1. No. 5, March 29, 2009, p. 6
 • Leavey, Andrea. “Krevati i ri”, Nacional, Vol 1. No. 5, March 29, 2009, p. 6
 • Angelou, Maya. “Fund tetori”, Nacional, Vol 1. No.2, February 15, 2009, p. 11
 • Angelou, Maya. “Kujtesë”, Nacional, Vol 1. No.2, February 15, 2009, p. 11
 • Angelou, Maya. “Të shkëputurit”, Nacional, Vol 1. No.2, February 15, 2009, p. 11
 • Angelou, Maya. “E shkretavajzë”, Nacional, Vol 1. No.2, February 15, 2009, p. 11
 • Angelou, Maya. “Amerika”, Nacional, Vol 1. No.2, February 15, 2009, p. 11
 • Angelou, Maya. “Pozë dinake”, Nacional, Vol 1. No.2, February 15, 2009, p. 11
 • Angelou, Maya. “Elegji”, Nacional, Vol 1. No.2, February 15, 2009, p. 11
 • Angelou, Maya. “Koceptim idrejtë”, Nacional, Vol 1. No.2, February 15, 2009, p. 11
 • Angelou, Maya. “Vendimiifundit”, Nacional, Vol 1. No.2, February 15, 2009, p. 11
 • Schulte, Rainer. “Jetë Nate”, Fjala, Vol 4. No.2, February 12, 2008, pp. 37-48
 • Schulte, Rainer. “Poezia lakuriqe”, Fjala,Vol 4. No.2, February 12, 2008, pp. 37-48
 • Schulte, Rainer. “Martesa”, Fjala,Vol 4. No.2, February 12, 2008, pp. 37-48
 • Schulte, Rainer. “Në ditën pasardhëse”, Fjala,Vol 4. No.2, February 12, 2008, pp. 37-48
 • Schulte, Rainer. “Projekt poezie”, Fjala,Vol 4. No.2, February 12, 2008, pp. 37-48
 • Schulte, Rainer. “Bombat”, Fjala,Vol 4. No.2, February 12, 2008, pp. 37-48
 • Schulte, Rainer. “Zjarr i pafund”, Fjala,Vol 4. No.2, February 12, 2008, pp. 37-48
 • Schulte, Rainer. “Të vrasësh në emër të fesë”, Fjala,Vol 4. No.2, February 12, 2008, pp. 37-48

Other published poems

 • “Antigona”, Illyria No. 2038 April 1-4, 2011. P. 36
 • “Autoportret i Avancuar”, Illyria No. 2038 April 1-4, 2011. P. 36
 • “Recurring Daymare”, Sojourn, 2006
 • “Names for Rock Bands”, Dallas Poets, First Edition, 21 July 2007,
 • “Bosnia, 1995”, Dallas Poets, First Edition, 21 July 2007,
 • “Lullaby Singers”, Dallas Poets, First Edition, 21 July 2007
 • “Where Was I Last Night?”, Dallas Poets, First Edition, 21 July 2007
 • “A Mother Speaks to Her Poet Son”, Bosnia, 1995, Dallas Poets, First Edition, 21 July 2007
 • “The Bureaucrats Were Not Children’s Kites”, Modern Authors 1. 2007
 • “The Horses”, Modern Authors 1. 2007
 • “Sunday Prayer”, Modern Authors 1. 2007
 • “Snow”, Modern Authors 1. 2007
 • “Propel my World”, Modern Authors 1. 2007
 • “She Brought Canc’n to its Knees”, Modern Authors 1. 2007
 • “Recurring day-mare”, Modern Authors 1. 2007
 • “Lullaby Singers”, Modern Authors 1. 2007
 • “To Dusitsa – Unawares”, January 2010
 • “We Were Adolescents And Put Off Love”, January 2010
 • “You shall sense my halting step”, January 2010
 • “Your eyes”, January 2010
 • “A mother speaks to her poet son”, January 2010
 • “Which one of us is me?”, January 2010
 • “Albania”, January 2010
 • “The Girls of California”, January 2010
 • “Autoportret i avancuar”, Albania 11 Maj, 2009, p. 18,
 • “Purgatori”, Albania 11 Maj, p. 18
 • “Udhëtim me lundrën e Akeronit”, Albania 11 Maj, p. 18
 • “Sot u lind Frederik Rreshpja”, Albania 11 Maj, 2009, p. 18
 • “Me Nerudën pranë Atlantikut”, Albania 11 Maj, 2009, p. 18
 • “Recurring day-mare”, Sojourn 2006
 • “Vajzat” Illyria, No. 1752, 30 Maj 2 Qershor, 2008, p. 36
 • “Kanarinat në ballkonin përball”, Illyria No. 1752, 30 Maj 2 Qershor, 2008, p. 36
 • “Përkundrazi”, Illyria No. 1752, 30 Maj 2 Qershor, 2008, p. 36
 • “Muzg”, Illyria No. 1752, 30 Maj 2 Qershor, 2008, p. 36
 • “Qiej të përflakur”, Illyria No. 1752, 30 Maj 2 Qershor, 2008, p. 36
 • “Të gjitha juritë do më falnin”, Illyria No. 1752, 30 Maj 2 Qershor, 2008, p. 36
 • “Sytë e tu”, Illyria No. 1752, 30 Maj 2 Qershor, 2008, p. 36
 • “Mos më ik larg”, Drita 19 Gusht 1990, p. 10
 • “Vonesa e motrës”, Drita 19 Gusht 1990, p. 10
 • “Të paktën në ëndërr”, Drita 19 Gusht 1990, p. 10
 • “Kuajt”, Drita 19 Gusht, 1990, p. 10, Drita, 30 Qershor, 1991, p. 4
 • “Epitaf”, The Poet’s times November, 1999 p, 6
 • “Nëna, birit të saj poet”, Drita 21 Janar, 1990, p. 8
 • “Autoportret i avancuar”, Albania 11 Maj, 2009, p. 18
 • “Purgatori”, Albania 11 Maj, p. 18
 • “Udhëtim me lundrën e Akeronit”, Albania 11 Maj, p. 18
 • “Sot u lind Frederik Rreshpja”, Albania 11 Maj, 2009, p. 18
 • “Me Nerudën pranë Atlantikut”, Albania 11 Maj, 2009, p. 18
 • “Autoportret i Avancuar”, Poeteka Val. 5, No. 17, Dimër 2008/2009, p. 21
 • “Afërdita”, Poeteka Val. 5, No. 17, Dimër 2008/2009, p. 22
 • “Me syzet e tua”, Poeteka Val. 5, No. 17, Dimër 2008/2009, p. 22
 • “Komshinjtë, në Brrut të M. Madhe”, Poeteka Val. 5, No. 17, Dimër 2008/2009, p. 23
 • “Bisedë me vdekjen”, Poeteka Val. 5, No. 17, Dimër 2008/2009, p. 24
 • “Të gjitha juritë do më falnin”, Poeteka Val. 5, No. 17, Dimër 2008/2009, p. 25
 • “Udhëtim me Lundrën e Karonit”, Poeteka Val. 5, No. 17, Dimër 2008/2009, p. 26
 • “24 orë dashuri”, Poeteka Val. 5, No. 17, Dimër 2008/2009, p. 28
 • “I pa imunitet në Shqipëri”, Poeteka Val. 5, No. 17, Dimër 2008/2009, p. 29
 • “Shpirtësia poetike e truallit ekzistencial”, Ramadn Musliu Poeteka, Val. 5, No. 17, Dimër 2008/2009, p. 17
 • “Albania”, Un alfabet al poezie Albaneze, 2003, pp. 93-94
 • “Moartea lui Jiva Novakovici”, Un alfabet al poezie Albaneze, 2003, pp. 93-94
 • “To Dusita-Unawares”, The Transparent Eyeball. Spring 2005, pp. 7
 • “A Mother Speaks to her Poet Son”, The Transparent Eyeball. Spring 2005, pp. 15
 • “Albania”, The Transparent Eyeball. Spring 2005, pp. 24